Super multivitamin

Multivitaminen… Een typisch product wat bij veel mensen ergens in een keukenkastje te vinden is. Het lijkt ook een product te zijn waar mensen redelijk  ‘zwart / wit’ in staan. Sommige mensen zweren erbij, waar andere het nut ervan absoluut niet in zien. Heeft het slikken van een multivitaminen voor jou als hardloper zin?

Wel of geen multivitaminen innemen? 

Veel mensen stellen dat het slikken van een multivitaminen niet nodig is als je op een verantwoorde, gezonde en gevarieerde manier eet. Zeker als je heel braaf volgens de ‘schijf van vijf’ eet. Zonder te stellen dat we het hier oneens over zijn, is het echter een feit dat veel mensen een vrij eentonig voedingspatroon hebben. Daarnaast zorgt de moderne massaproductie van ons voedsel ervoor dat veel bouwstoffen verdwijnen uit onze maaltijden.

Om de vitaminen en mineralen in de plant en de vrucht op te nemen, moet het uiteraard wel beschikbaar zijn. Als de gevraagde stoffen minder of niet meer in de bodem zitten, kan het dus ook beperkter in de plant en de vrucht komen die jij uiteindelijk eet. Tel er bij op dat wanneer jij veel sport, je het nodige van je lichaam vraagt en je kunt concluderen dat het innemen een multivitaminen geen overbodige luxe is. De functie van een multivitamine supplement zien we dan ook ondersteunend aan een goed en gevarieerd eetpatroon.

Onderzoek onder atleten

Veel wedstrijdatleten krijgen minder vitamines binnen via hun dagelijkse voeding dan aanbevolen. Dat blijkt uit een studie van Floris Wardenaar naar het eetgedrag van 553 elitesporters die aan krachtsport, duursport of teamsport doen. Floris promoveerde in februari 2017 aan de Wageningen University & Research op onderzoek naar voeding en supplementengebruik van atleten uit de Nederlandse top en subtop. “Het is het eerste grote onderzoek naar voedingsinname bij Nederlandse sporters sinds 1989, en één van de grootste wereldwijd”, vertelt Floris Wardenaar.

De sporters rapporteerden over wat ze op een dag aten en dronken aan reguliere voeding, sportvoeding en eventuele supplementen. In aanvullend onderzoek werden gegevens van 778 sporters geanalyseerd over gebruik van voedingssupplementen, sportvoeding en begeleiding daarbij. Uit het onderzoek kwam naar voren dat iedere dag een multivitamine slikken, met een dosis van 50 tot maximaal 100 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid, sporters niet direct een medaille opleveren. “Effecten van tekorten komen vaak pas veel later aan het licht, en het is ook de vraag of hun prestaties er nu onder lijden”, zegt Wardenaar. “Maar deze sporters moeten gezien hun inspanningen op zijn minst boven de vitaminebehoefte van de gemiddelde Nederlander zitten. De helft haalt echter net dat basisniveau, een deel zit daar zelfs nog onder. Daar is dus absoluut winst te halen.” (bron: www.dialoog.wur.nl)

Visie Sanas

Arne HEyse (scheikundige en de productontwikkelaar van Sanas) ontwikkelde een multivitamine met unieke samenstelling van alle hoogwaardige vitamines. Dit zorgt ervoor dat je dagelijks alle benodigde vitamines in de juiste hoeveelheid binnen krijgt. Door de hoge dosering is 1 capsule per dag al voldoende.

Is het schadelijk voor de gezondheid wanneer de ADH wordt overschreden met meer dan 100%?  Arne: “Deze stelling houdt totaal geen rekening met de opneembaarheid van vitamines. De meeste van deze vitamines zijn niet beschikbaar als de actieve vorm (bijvoorbeeld calciumpantothenaat ipv pantotheenzuur ) en worden slecht opgenomen door het lichaam. Van de bijvoorbeeld 300% die in de formule zit, wordt in werkelijkheid tussen de 100 en 150% van de vitamine opgenomen. De rest wordt uitgescheiden met de urine.

Grote uitzondering daar zijn vitamine A, E en D. Deze zijn niet wateroplosbaar maar vetoplosbaar. Grote dosissen zouden zich daar kunnen opstapelen in het lichaam en op termijn problemen veroorzaken. Echter kampen de meesten onder ons met grote vitamine D deficiënties, tekorten aan vitamine E door hoge blootstelling aan radicalen door vervuiling. Enkel vitamine A is geen frequent voorkomend tekort, vandaar de lagere toegelaten dosis daar.”

Eigen ervaring

Sinds een tijdje gebruikt Stefan zelf de multivatimen van Sanas: “Het is natuurlijk lastig aangeven of iets werkt aangezien het niet direct voor mezelf meetbaar is. Ik probeer zo veel mogelijk op mijn voeding te letten en zo gezond mogelijk te leven. Doordat ik 4 tot 5 keer per week train, vraag ik natuurlijk extra veel van mijn lichaam. Om die reden slik ik dan ook dagelijks een capsule als ‘extra verzekering’ om mijn weerstand zo hoog mogelijk te houden en dat is gelukkig het geval.

Wat ik vooral prettig vind aan de producten van Sanas is het feit dat ze heel transparant zijn over wat er in hun producten zit en waar de grondstoffen vandaan komen. Iets wat ik me bij een multivitaminen van een drogisterij of supermarkt keten altijd afvraag.”

Benieuwd naar de multivitaminen? Je vindt ze hier!

Inname gebruik: 1 capsule per dag

Sanas multivitaminen

Delen is het nieuwe hebben

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.