Energy gel

Energy gels zijn niet meer weg te denken binnen duursporten zoals hardlopen & wielrennen. Er zijn dan ook heel veel soorten waar je uit kan kiezen. Maar wat is nou eigenlijk de functie van een energy gel en waar kun je als hardloper op letten wanneer je energy gels wilt gaan kopen?

Wat is de functie van een energy gel?

Om er voor te zorgen dat je lichaam tijdens inspanning optimaal kan blijven presteren verbruikt het veel energie. Zie het als een auto die benzine nodig heeft om vooruit te kunnen komen. Hoe harder je gas geeft, hoe meer benzine je verbruikt. Om te voorkomen dat je halverwege met een lege tank langs de kant staat, is het dus belangrijk om tijdig bij te tanken. Naast drankposten, ben je op jezelf aangewezen. Inname van energy gels zijn dan essentieel.

Niet voor niets wordt er altijd geadviseerd wanneer je in voorbereiding bent op een wedstrijd, dat je ook de inname van drinken & energy gels moet trainen.  Je wilt natuurlijk voorkomen dat je op het ‘moment suprême’ maag- of darmproblemen krijgt. Hoe kan het dat veel hardlopers problemen zoals een opgeblazen gevoel ervaren met energy gels? Veel energy gels bevatten goedkope suikersiropen die polyolen bevatten. Polyolen zijn bijvoorbeeld xylitol die wordt gebruikt voor kauwgom. Door deze goedkope suikersiropen ervaren veel hardlopers dus hun opgeblazen gevoel.

Visie Sanas

Dit is één van de belangrijkste redenen voor Sanas geweest om bij de samenstelling zo min mogelijk zuren toe te voegen aan hun gels en geen goedkopere suikersiropen en poleolen te gebruiken.  Dankzij de combinatie van snelle en trage suikers in de ideale verhouding 2:1, zijn de energy gels heel aangenaam om te drinken. Doordat er is gekozen voor hoogwaardige snelle en trage suikers vind je naast maltodextrine ook sucrose, fructose en glucose. Daarnaast bevat de samenstelling taurine en mineralen: goed voor een snelle energie boost! Per 40 gram energy gel krijg je een boost van maar liefst 30 gram koolhydraten oftewel 115 kcal! Ideaal dus voor lange trainingen en wedstrijden.

Waarom de verhouding 2:1 van koolhydraten?

De energy gels bevatten de koolhydraten glucose en fructose in de verhouding 2:1. Waarom heeft Sanas dit gedaan? Koolhydraten zijn essentieel voor het leveren van een goede duursportprestatie. Door verschillende soorten koolhydraten tijdens de inspanning in te nemen is het lichaam in staat meer koolhydraten op te nemen en raakt de glycogeenvoorraad minder snel uitgeput tijdens een langdurige intensieve inspanning.

In vergelijking met het innemen van 1 soort koolhydraat, bijvoorbeeld glucose, is het beter om een mix van 2 soorten koolhydraten in te nemen, bijvoorbeeld fructose en glucose. Deze combinatie zorgt er namelijk voor dat het lichaam in staat is om meer koolhydraten op te nemen. Hierdoor zal de glycogeenvoorraad minder snel uitgeput raken waardoor je prestaties op peil blijven. Daarnaast neemt de kans op maag- en darmklachten af als je een combinatie van koolhydraten inneemt. Je lichaam kan namelijk meer koolhydraten opnemen omdat niet elk soort koolhydraten op identieke wijze wordt opgenomen in de darmen.

Benieuwd naar de voordelen? Je vindt de energy gels hier.

Verkrijgbaar in de smaken: cola, rood fruit en sinaasappel.

 • de ideale combinatie (2:1) van snelle en trage suikers in gelvorm
 • aangenaam om te drinken
 • met maltodextrine, sucrose, fructose en glucose, taurine en mineralen
 • verkrijgbaar in kleine aantallen dus probeer het!

Inname: gebruik: 1 tot 2 gels per uur van inspanning.

 

Sanas energy gel

Delen is het nieuwe hebben

    1 comment for “Energy gel

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.