Gert-Jan Wassink

Inspiratie werkt voor iedere loper anders. Voor ons betekent inspiratie: bezieling, ergens zin in hebben en iets doen wat energie geeft. Daarom zetten we atleten in de ‘spotlights’ die ons inspireren. Deze keer is het de beurt aan: Gert-Jan Wassink.

Gert-Jan won met overmacht onlangs de halve marathon van Harderwijk en bereidt hij zich momenteel voor op de marathon van Praag. Dromend van de spelen in Tokyo 2020, is hij naast topatleet ook hardloop coach en een top ondernemer. Zo is hij (mede)eigenaar van Running Movements & Runsupplies. Genoeg redenen om deze duizendpoot eens wat beter te leren kennen. Op de middelbare school kwam zijn talent voor het eerst aan het licht;

Gert-Jan in actie tijdens de cross. © Losseveter
© Losse Veter

“We moesten hardlopen bij gym en uit het niets bleek ik hier veel talent voor te hebben. Ik liep veel Afrikaanse jongens eruit en ik was iemand met een sterk doorzettingsvermogen. Eenmaal op het NK scholieren waarvoor ik door mijn school werd uitgenodigd wist ik veel atleten te verslaan. Op dat moment was ik was nog die voetballer die wat liep. 2 jaar later stond ik op het WK voor scholieren met bijvoorbeeld Susan Kuijken!”

Wat is je favoriete afstand om te lopen?

Ik vindt de halve marathon altijd een gave afstand. Het kan soms zwaar zijn en je flink tegenzitten, maar dat blijft mooi. Ook is de marathon magisch… Slim indelen, tactisch goed lopen en niet vergeten te genieten!

Wat is je mooiste prestatie (tot nu toe)?

In 2015 werd ik 21e van Europa op de cross. In dat jaar won ik ook brons op het NK marathon. Ook geniet ik nog steeds van mijn 13.47 op de 5000 m.

Kun je een beetje tegen je verlies?

Ik kan goed tegen mijn verlies. Dit hoort bij de sport en ik ga gewoon direct weer door. Ik kan wel flink balen van een slechte prestatie.

Ik voel geen ‘runner’s high’… Wat nu?

Stoppen met hardlopen… Ik denk dat moeizame trainingen vaker voorkomen dan de ‘runner’s high’, maar als die er is dan moet je er zeker effe lekker van genieten.

Welke wedstrijd wil je absoluut nog een keer winnen?

Een marathon! Liefst Amsterdam of Rotterdam, maar gezien al het Afrikaanse geweld is dat nu (zoals vroeger dat nog wel kon) niet meer mogelijk.

Gert-Jan Wassink na afloop van het EK Cross.
© Atletiekunie / Erik van Leeuwen

Met welk actieheld zou je jou het beste kunnen vergelijken?

Emile Zátopek! Of was dit geen actieheld??? Als ik eenmaal loop dan loop ik lang en ga ik door….. Running robot werd ik eens genoemd toen ik 20 x 1000 m op de baan deed van 3:15 min per km naar 2:52 min per km.

Wat zal je nooit weggooien?

Mijn trouwring en foto van mijn overleden oma…. Zij was één van mijn grootste supporters!

Heb je voor een wedstrijd een bepaald bijgeloof of ritueel?

Ik heb wel een bepaalde sokken en ondergoed wat ik fijn zit. Daarnaast heb ik een vast ritme in mijn warming up… Aantal versnellingen en oefeningen. Dingen waar ik me prettig bij voel.

Hoe combineer je het ondernemerschap met je sport carrière?

Dat is pittig en dus moet je slim plannen. Dat betekent s’ochtends trainen, eten, slapen en dan werken tot de volgende training. Ik ben erg productief dat scheelt! Uiteraard komt dit door het lopen. Slapen is ook essentieel dan houd je het goed vol en blijf je energie in je lijf houden.

Welk herstel product zou iedere loper volgens jou moeten hebben?

Wheyprotein, de juiste voeding is essentieel voor snel herstel. Dit heb ik dan ook altijd bij me in de auto na een training. Ook werkt de Compex erg goed… Duur dingetje maar super fijn!

22-12-2013 ATLETIEK: CROSSCUP BRUSSELS: BRUSSEL Gert-Jan Wassink.
© Gert-Jan Wassink

Je mag vier atleten uitnodigen voor een etentje. Wie nodig je uit en waarom?

Vier maar haha! Dan kies ik Michel Butter, Khalid Choukoud, Abdi Nageeye en de directeur van de Atletiekunie. Ik zou samen met de mannen duidelijk willen maken aan de unie dat ze meer teams moeten uitzenden.

In Praag ga ik voor een scherpe tijd en ga ik er alles uit halen wat erin zit. Met een team kunnen we medailles halen op het EK. Wellicht dat we ze even moeten wakker schudden en vertellen dat de loopsport één van de snelst groeiende sporten is in Nederland en dat we best wat meer support mogen hebben hierin.

Als je naar het buitenland gaat, wat mis je dan het meest van Nederland?

Ik mis het meest de vertrouwde omgeving, mijn vrouw, mijn kat James (007 – secret agent kat), maar zeker ook de natuur van Apeldoorn! Lopen in de bossen hier voelt super en is nog steeds iedere dag genieten.

Spaar je Airmiles en zo ja, heb je ze ooit wel eens gebruikt?

Ja ik spaar airmiles. Ooit heb ik hier een ticket naar Curaçao van geboekt. Lekker op vakantie met mijn vrouw! Toppie!

Wat ligt er op dit moment onder je bed?

Niets, wat moet daar liggen??? Ik heb kasten voor mijn spullen. 😉

Wat heb je altijd in je koelkast liggen?

Kipfilet, jus d’orange, jam en boter. Dan kom ik twee keer per dag een heel eind met eten. O,ja… En van die vieze tofu shit die mijn vrouw eet!

Gert-Jan Wassink tijdens de marathon van Rotterdam
© Gert-Jan Wassink

Is er iets waar je al heel lang van droomt? En waarom heb je het nog niet gedaan?

Ik droom al heel lang van de Olympische spelen… Ik denk dat ik in mijn carrière te veel blessures heb gehad. Na een paar maanden training ben ik vaak weer op hoog niveau en versla ik veel jongens. Ik haal medailles, maar dan is het vervolgens weer even stil. Als ik constant had kunnen door bouwen was ik nu veel beter geweest daar ben ik mij van bewust.

Dit is voor mij ook mijn drive om elke dag door te gaan en slimmer te trainen. Meer luisteren naar mezelf en minder emotioneel te trainen. Ik ben ervan overtuigd dat de mooiste prestatie nog gaan komen!

Aan welk huishoudelijke klusje heb je een absolute hekel?

De tuin doen! Het liefst gooi ik een bak grint erin en klaar. Mijn vrouw wil van alles maar ik kan het vervolgens opknappen….. Lekker is dat! 😉

Hardlopen in de ochtend of in de avond? 

Allebei, vaak gaat mijn avond training veel beter als ik een ochtend training heb gedaan. Maar een zomer avond baan wedstrijd – wind stil – licht briesje – 20 graden mmmmmmm!

Guus Hiddink of Robert Gesink? 

Robert Gesink. Dit omdat hij een vriend van me is en ik hem als persoon ontzettend waardeer en als topsporter met veel plezier naar hem kijk. Onlangs heb ik nieuwjaar in Gerona gevierd bij Robert thuis. Hij had een startnummer geregeld voor de 5 km Sylvesterloop daar. Ik liep uit het niets na 5 weken trainen 14.50 en werd tweede. Hij haalt dus ook een goede prestatie in mij boven 😉

Saus erop of ernaast? 

Ernaast! Dan kan je alles erin doen… Sommige dingen horen geen saus bij! Zoals saus met saus.

Gert-Jan Wassink in strijd met Dennis Licht.
© Atletiekunie

Tot slot… Wat is jouw tip voor andere lopers?

Wees bezig met de dingen die je wel kan beïnvloeden en laat de dingen los die je niet kunt beïnvloeden. Denk maar eens na over ‘tijd’… Tijd is het resultaat van een goed proces en niet andersom!

Gert-Jan, namens The Runclub super bedankt voor je leuke & nuttige antwoorden. Net zoals alle andere atleten die ons inspireren, blijven we jou natuurlijk ook op de voet volgen. Veel succes in Praag en we hopen dat je droom uitkomt op weg naar Tokyo!

Wil jij ook graag meer uit jezelf halen als hardloper? Dan kan Gert-Jan je hierbij zeker helpen. Running Movements wil jou als hardloper ondersteunen zodat jij nog beter, verstandiger of sneller je eigen doelstellingen en ambities kan bereiken. Dit doet Running Movements door persoonlijke begeleiding te bieden zodat jij je grenzen kan verleggen en met plezier kan hardlopen.

Nieuwsgierig? Neem dan contact op met Gert-Jan via: www.runningmovements.nl

The Runclub – Stefan

Delen is het nieuwe hebben

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.